Glädjedödare!

Den svenska alkohollagstiftningen kan vara ett stort hinder för den som vill driva en klubb. Samtidigt kan den göra att de som klarar sig inte är de mest seriösa aktörerna. Det finns många komiska ögonblick i den svenska historien om alkoholutskänkning på lokal. Men från en klubbarrangörs perspektiv så känns de mest tragikomiska.

En gång i tiden var det inte tillåtet att servera alkohol utan tillhörande mat. Redan då fanns det dock krogar som gick runt på att sälja alkohol. Många av dem hade endast en, eller några få, tallrikar som de ställde fram på bordet när någon gäst beställde en öl eller en sup. Det gällde bara att man som gäst var införstådd med proceduren, för maten på dessa tallrikar var inte sällan direkt hälsovådlig.

Man var också tvungen att beställa vid bordet, och kunde inte, som idag, göra det vid bardisken. När det blev möjligt att beställa i baren var det många som förfasade sig, och trodde att det skulle resultera i ett hejdlöst supande. Precis som innan var det dock fortfarande egentligen förbjudet att servera berusade personer mer alkohol, så varför konsumtionen skulle bli större var det egentligen ingen som hade något bra svar på. Svenskarna visade sig klara av även barservering.

Matkravet

Kravet på att det ska finnas ett kök hänger kvar. På vissa håll i landet lättar man upp det här lite, och låter exempelvis sushirestauranger servera alkohol trots att de inte har någon varm mat på menyn. På andra håll är det tvärblankt nej. Tillståndsmyndigheten kan också ta fasta på konstiga saker, som huruvida man har en bra fettavskiljare eller inte. Ingen avskiljare, inget alkoholtillstånd.

Det här är även anledningen till att alla klubbar i Sverige även är restauranger. Visst är det trevligt att man kan beställa något att äta, men det känns inte alltid helt nödvändigt. En del löser det genom att driva klubbkvällar i form av slutna tillställningar, med gästlista. I praktiken är skiljelinjen mellan en sådan klubb och en regelrätt svartklubb ibland otydlig.

Det är som ni förstår en hel del att tänka på om man vill arrangera en klubb. Därför är de som ändå gör det värda all kärlek.