Anordna ett barnkalas

Något som de flesta barn vill ha i alla fall någon gång under sin uppväxt är ett kalas. Kalaset kan dock sätta stor press på föräldrarna och vara ganska dyrt. Det finns dock enkla lösningar på bra kalas och tips för att göra barnkalaset lite billigare.

4657761-group-of-children-enjoying-outdoor-tea-party

I en artikel på MVT kan man läsa om att Motala kommun anordnat Motalas största barnkalas med 500-600 gäster. På kalaset kunde man bland annat hoppa i hoppborg, äta sockervadd och rita på ett teckningsbord. Men för alla som inte bor i Motala och inte kunde medverka på det här stora barnkalaset, kan det vara dags att anordna ett eget barnkalas. Till exempel kan man ha ett temakalas med ett tema som kalasbarnet själv får välja.

Tema på barnkalaset

Några teman som är populära är djungel, bio, magi och discotema. När man har ett temaparty är det viktigt att alla dekorationer går i temat och att alla gäster klär ut sig enligt temat. För att hitta rätt festprylar kan man söka på nätet eller titta i någon butik som specialiserar sig på just detta. Man kan till och med ta temat så långt att man gör mat som passar till temat. Har man ett biokalas kan man till exempel göra inbjudningskortet som en biobiljett, bjuda på popcorn och göra vardagsrummet till en biosalong med massor av kuddar, fördragna gardiner och en trevlig film. När filmen är slut kan man ha en frågesport med frågor om filmen. Väljer man istället att ha ett kalas med djungeltema kan man be alla gäster att klä ut sig till sitt favoritdjur och göra en djungel i huset med hjälp av gröna serpentiner.

Kalaset för den lilla budgeten

När det kommer till barnkalaset är det dock många föräldrar som känner att de måste överträffa sig själva, och det finns även de som inte riktigt har budgeten för att anordna ett barnkalas. På Svenska Dagbladet kan man läsa att trenden går åt att kalasen bara blir dyrare. De flesta lekland och museer erbjuder barnkalas utöver det vanliga, för en dyrare peng. Allt för att föräldrarna vill ge barnen det de önskar. Men barnen har ofta lägre krav än vad de flesta föräldrar tror och med enkla medel kan man anordna ett kalas hemma som inte alls behöver vara speciellt dyrt. Katrineholms-Kuriren ger tipsen för kalaset med liten budget.370193-colorful-balloons

  • Man kan till exempel göra ett glasstånd där man har olika glassorter, strössel och såser. Barnen får sedan beställa sin egen glass som de vill ha den. Detta är billigare än att köpa tårtor, dessutom tycker barnen det är kul att få välja sin egen glass.
  • Satsar man på bål och popcorn istället för chips och läsk blir även det billigare. Bålen kan man lägga goda grejer i och popcornen kan man färga med karamellfärg för att göra det hela lite roligare.
  • Välj att ha kalaset när det inte är lunch- eller middagstid. Har man kalaset typ 14-16 behöver man bara bjuda på fika.
  • Fråga barnen om de kan ha kalas tillsammans. Går man ihop flera stycken i klassen kan man dessutom planera tillsammans och föräldrarna kan dela ansvaret med varandra, samtidigt som det blir bättre för plånboken.
  • Vill barnet bjuda många kompisar och man inte har plats, behöver man inte hyra en lokal. Det funkar faktiskt att ha kalaset utomhus, oavsett årstid.